Vijf belangrijke vragen over de WOZ-waarde van je woning
Wat is WOZ eigenlijk? En hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van jouw woning? Als de WOZ-waarde te hoog of te laag is hoe kun je dan bezwaar maken? In deze blog geven we antwoord op vijf belangrijke WOZ-vragen.
1. Wat betekent WOZ?
De letters WOZ staan voor Waardering Onroerende Zaken en komt van de wet WOZ. Deze wet bepaalt dat voor een aantal belastingen dezelfde waarde van onroerende zaken wordt gebruikt.
2. Waar wordt de WOZ - waarde voor gebruikt
De volgende overheidsinstanties gebruiken de WOZ-waarde bij de berekening van hun belastingen:
- Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms voor de rioolheffing.
- De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigen woningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
- Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.
Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook vaak gebruikt bij het afsluiten van een hypotheek.
3. Hoe wordt de WOZ-waarde berekend en wie doet dat?
Gemeenten bepalen de WOZ-waarde van jouw woning met een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat jouw woning zou kunnen opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dat is de zogenaamde ‘waardepeildatum’.
Een speciaal opgeleide taxateur kijkt, onder andere, naar gegevens over de grond en de woning. Hij/zij bekijkt een of meerdere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht, of die in een steekproef zijn geselecteerd. De gemeente kan een taxateur natuurlijk niet elke woning in Nederland laten bezoeken.
Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente daarom de waardering van de overige woningen. De gemeente kijkt hierbij naar verschillen in bijvoorbeeld ligging en het aantal vierkante meters van het pand.
De taxateur van de gemeente kan niet zien of jouw woning recent is gemoderniseerd of dat de woning erg gedateerd is. Ook is vaak niet bekend of er zonnepanelen zijn geïnstalleerd, of de woning dubbel glas heeft en of is er iets anders is gedaan aan duurzaamheid. Omdat de taxateur niet zelf iedere woning bezoekt, kan het zijn dat de geschatte WOZ-waarde veel te hoog, of juist veel te laag is.
4. Hoe kan ik controleren of de WOZ-waarde klopt?
Als de WOZ-waarde te hoog is betaal je te veel belasting. Als je WOZ-waarde te laag is kan dat nadelige gevolgen hebben bij de verkoop van je woning, of bij de aanvraag van een hypotheek. Het is dus verstandig goed te kijken hoe de taxateur van de gemeente de waarde bepaald heeft. Je kunt daarvoor het taxatieverslag van jouw woning opvragen bij de gemeente.
Je kunt de WOZ-waarde van je woning opvragen via:
Is je WOZ-waarde te hoog of te laag, dan kun je binnen zes weken na de datum van de WOZ-beschikking, bezwaar maken bij de gemeente. Na deze zes weken is dat niet meer mogelijk! Reageer dus op tijd. Bezwaar maken tegen je WOZ-waarde kan ook via Ameo. Dat is met een paar muisklikken te regelen en helemaal gratis!
Iedere 10.000 euro verlaging levert een jaarlijkse besparing op van 50 euro
Volgens Vereniging Eigen Huis gaat dit jaar de WOZ-waarde met gemiddeld 3.4 procent omhoog. Als de gemeente de WOZ-waarde van jouw woning te hoog inschat, kan dat gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen. Daarom is het belangrijk om te controleren of de waarde klopt.
Ameo.nl heeft een tool online gezet waarmee je controleert of jouw WOZ-waarde klopt. Is dat niet het geval, dan kan je direct kosteloos bezwaar maken met slechts een paar muisklikken.
5. Hoe kan ik gratis WOZ-bezwaar maken?
Bepalen of je WOZ-waarde klopt en bezwaar maken doe je heel eenvoudig via een speciale tool op. Met deze tool controleer je de WOZ-waarde van jouw woning. Is de WOZ-waarde te hoog, of te laag en wil je bezwaar maken? Dat kan direct en kost je niets! Ook niet als je verzoek wordt afgewezen!
De WOZ-waarde en erfbelasting
Erf je een woning dan betaal je erfbelasting over de WOZ-waarde (minus hypotheekschul). Je kan kiezen voor de WOZ-waarde van het jaar van overlijden of het daaropvolgende jaar. Ben je het niet eens met deze WOZ-waarde staat het vrij om binnen de gestelde termijn bezwaar te maken als nieuwe belanghebbende. Ameo heeft veel ervaring met dergelijke procedures. Heb je vragen over onze werkwijze en honorering? Neem dan gerust contact me ons op.
Gerelateerde Nieuwsberichten
Wat is een vereniging van eigenaars?
Lees meerJe huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen
Tijdens de verkoop van een huis zijn er heel wat zaken waar je bij stil moet staan. Welke verkoopstrategieën zijn er en welke past het beste bij jouw huis? Welke makelaar kies je? Welke courtage spreek je af? Hoe onderhandel je over de prijs? Wat zijn de valkuilen? Hier lees je het volledige verkoopproces in 7 stappen en vind je alles wat je moet weten over de verkoop van je huis.
Hoe verbeter ik mijn energielabel?
Zo verbeter je je energielabel … en bespaar je dus energie
Of je nu een woning koopt met energielabel G of je wilt je huidige woning van label D naar A brengen, met de juiste maatregelen kun je energie besparen. Door je huis zo energiezuinig mogelijk te maken, verbeter je meteen je energielabel.