Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Zo verbeter je je energielabel … en bespaar je dus energie

Of je nu een woning koopt met energielabel G of je wilt je huidige woning van label D naar A brengen, met de juiste maatregelen kun je energie besparen. Door je huis zo energiezuinig mogelijk te maken, verbeter je meteen je energielabel.

Als je je energielabel niet zo belangrijk vindt, bijvoorbeeld omdat je niet van plan bent je woning te verkopen, bedenk dan dat een hoger energielabel ook een slimme investering is. Maatregelen om energie te besparen leveren meer wooncomfort én een lagere energierekening op. Uiteindelijk kan een energiezuinig huis mét zuinig energielabel zelfs positieve invloed hebben op de verkoopwaarde van de woning – gewoon voor als je het ooit toch wilt verkopen.

Energie besparen begint met isolatie

Dak-, spouwmuur-, vloer- en glasisolatie kunnen gecombineerd zorgen voor een flinke stap op de energielabelladder. Als je al deze maatregelen doorvoert in een niet of slecht geïsoleerde woning, bespaar je behoorlijk op verwarmingskosten en schiet je energielabel al gauw omhoog naar B of zelfs A. Wil je zeker weten dat je een bepaald energielabel haalt, laat dan een energieadviseur langskomen. Die zet alle voor jou interessante maatregelen in een rapport.

Spouwmuurisolatie

Woningen die tussen 1925 en 1980 gebouwd zijn, hebben vaak een spouwmuur. Dit is een open ruimte tussen een dubbele muur, die meestal niet geïsoleerd is. Anders is dat bij latere woningen, die direct spouwmuurisolatie kregen tijdens de bouw. Met het laten inspuiten van isolatiemateriaal bespaar je al direct op verwarmingskosten, waardoor de maatregel zich in enkele jaren terugbetaalt.

Dak- en vloerisolatie

Als je sowieso een labelstap wilt maken, is dak- of vloerisolatie een goed idee. Warmte stijgt op en verdwijnt door het dak. Als je het dak isoleert, bespaar je daarom vaak veel energie. Zeker als de verdieping onder het dak verwarmd is. Dakisolatie is duurder dan vloerisolatie, maar levert doorgaans meer op.

Glasisolatie (dubbel- of HR-glas)

Met isolatieglas houd je niet alleen meer warmte vast in je huis, je beperkt ook geluidsoverlast van buiten. Veel woningen in Nederland hebben al dubbelglas. Hoogrendementsglas (HR++ glas) isoleert vele malen beter dankzij het dubbele glas met gas ertussen.

Energiezuinig huis met duurzame warmte en zonnepanelen

Als je woning (al) voldoende geïsoleerd is en er hier geen verbetering meer valt te behalen, zijn de volgende stappen goede kanshebbers om energie te besparen en je energielabel te verbeteren.

Verwarmingsketel

Oude cv-ketels kunnen echte energieslurpers zijn. Als jouw ketel aan vervanging toe is, kun je kiezen voor een hoogrendementsketel (hr-ketel). Dat kan een gemiddeld huishouden 200 tot 400 euro per jaar besparen. Als je het helemaal goed wilt doen, ga dan voor een combiketel die aangesloten kan worden op een zonneboiler. Dan kun je tapwater verwarmen met zonne-energie.

Warmtepomp

Voor een warmtepomp moet je woning redelijk goed geïsoleerd zijn. Een hybride exemplaar haalt warmte uit de lucht, water of grond, zet dat om in bruikbare warmte voor in huis en geeft dat af via bijvoorbeeld het kraanwater. Voor zo’n warmtepomp moet je woning wel minimaal energielabel C hebben. Wil je een elektrische warmtepomp, dan is label B nodig. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen gas meer nodig. Dat is helemaal duurzaam!

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Je klimt al snel één of twee energielabelstappen omhoog. Hoe groter je woonoppervlakte, hoe meer panelen je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een beter energielabel.

Ventilatiesysteem

Bij een goed geïsoleerde woning is ook goede ventilatie belangrijk. Daarbij bespaar je op energie als je een ventilatiesysteem gebruikt dat warmte terugwint. Zo’n warmteterugwinsysteem zorgt dat warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse, binnenkomende lucht te verwarmen. Zo gaat er geen warmte verloren.

Geraadpleegde bronnen

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wat is een vereniging van eigenaars?

Wat is een vereniging van eigenaars?

Lees meer
Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Tijdens de verkoop van een huis zijn er heel wat zaken waar je bij stil moet staan. Welke verkoopstrategieën zijn er en welke past het beste bij jouw huis? Welke makelaar kies je? Welke courtage spreek je af? Hoe onderhandel je over de prijs? Wat zijn de valkuilen? Hier lees je het volledige verkoopproces in 7 stappen en vind je alles wat je moet weten over de verkoop van je huis.

Lees meer
Groen energielabel wordt nog meer waard

Groen energielabel wordt nog meer waard

Hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe meer hypotheek je krijgt

Huizenzoekers hechten steeds meer waarde aan het energielabel, blijkt uit onderzoek van funda. Een goed energielabel is niet alleen gunstig voor je energieverbruik. Vanaf 2024 houden hypotheekverstrekkers ook rekening met de energiezuinigheid van je huis bij de berekening van je maximale hypotheek. In het gunstigste geval kun je tot wel 50.000 euro meer lenen.

Lees meer