Het biedlogboek
Wat is een biedlogboek?
Het biedlogboek maakt alle biedingen op een woning inzichtelijk voor de verkoper en kandidaat-kopers, waardoor het proces transparanter wordt.
Per wanneer is het biedlogboek verplicht?
Per 1 januari 2023 is het gebruik van het Biedlogboek verplicht en heeft de kandidaat-koper inzage, wanneer de verkoop via een NVM-, VBO- of Vastgoedpro-makelaar plaatsvindt.
Op welke transacties is het biedlogboek van toepassing?
Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van woningen/appartementen (bestaande bouw).
Het biedlogboek is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels, woon-/bedrijfspanden en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming. Bij twijfel of het Biedlogboek van toepassing is advies om te werken met het Biedlogboek.
Is het biedlogboek ook van toepassing op woningen in de stille verkoop?
Ja, ook bij woningen in de stille verkoop is het Biedlogboek van toepassing.
Wanneer moet het biedlogboek preceis worden verstrekt?
Het biedlogboek is na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden beschikbaar voor kandidaat-kopers.
Wat gebeurt er met een persoonlijke boodschap van een kandidaat-koper?
Een persoonlijke boodschap van een kandidaat-koper verschijnt niet in het biedlogboek voor de andere kandidaat-kopers.
Gerelateerde Nieuwsberichten
Welke ontbindende voorwaarden in de koopakte zijn belangrijk voor mij?
De ontbindende voorwaarden in de koopakte geven jou als koper extra zekerheid. Ook kun je daarmee kosteloos van de koop afzien wanneer er niet voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden. Het is daarom verstandig om goed na te denken welke ontbindende voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Hoe en wanneer stel je ze op?
De koopakte: wat staat erin en wat zijn mijn rechten als verkoper?
Tijdens de onderhandelingen kom je met een koper tot een koopsom en spreek je af onder welke ontbindende voorwaarden de koop wordt gesloten. Deze afspraken leg je vast in de koopakte die jouw verkoopmakelaar opmaakt. Wat staat er verder in een koopakte en wat kun je verwachten in de periode na de onderhandelingen? Je leest het hier.
Voorkom woondiscriminatie bij woningverhuur
Iedereen verdient een eerlijke kans op een woning, maar helaas is dat nog niet vanzelfsprekend. Discriminatie komt immers ook voor op het gebied van wonen. Het mag niet zo zijn dat woningzoekenden met bijvoorbeeld een niet-Nederlands klinkende naam minder kans hebben om een huurwoning te bezichtigen. Daarom start de branche een campagne om mensen bewust te maken van hun rechten en plichten om gezamenlijk een vuist te maken tegen discriminatie.