Het natuurgebied “De Poel” in Amstelveen.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Amstelveen Poel,  gelegen ten westen van het toenmalige oude centrum van Amstelveen en ten noorden van het ook tot de gemeente behorende Bovenkerk.
De alsmaar groeiende bevolking van de negentiende eeuw had behoefte aan brandstof.
Daarom werd er in heel Holland veen gewonnen. De veenplassen die daardoor ontstonden werden meestal ingepolderd en in weiland veranderd. De Amstelveense Poel is ook zo’n veenplas.
Bij de aanleg van het Amsterdamse Bos zag men direct de natuurwaarde van de poel en is het bij deze plas nooit zover gekomen om het in te polderen en er weiland van te maken. Daardoor is er een unieke en bijzondere flora en fauna ontstaan dat kon overleven zoals orchideeën, paddenstoelen en moerasplanten zoals de vlees etende zonnedauw.
Op de resten niet-ontgonnen veen bewerkten keuterboertjes hier hun land. Het werd gebruikt voor tuinbouw, hakhout en moswinning, als hooiland of om riet te snijden.

recreactiegebied

In vroegere tijden waren de oevers van het meer niet begaanbaar maar sinds de komst van de wandel en fietspaden en doordat het meer aan de oevers vrij ondiep is, is het een populaire bestemming onder wandelaars, hardlopers, vissers, fietsers en watersporters geworden.
De wandelaars onder ons kunnen binnen drie kwartier rond het meer lopen ook wel rondje Poel genoemd.
Als de vrieskou het toelaat is het ook mogelijk om op “de Poel” te schaatsen
Heel Amstelveen komt dan naar het meer om te schaatsen, de schaatsvereniging legt ook naast het meer een aantal baantjes aan zodat het altijd veilig schaatsen is voor de kinderen.
Langs de oostzijde van het meer loopt het baanvak van de historische  Electrische Museumtramlijn van Amsterdam naar Amstelveen. Aan de westzijde bevindt zich een natuurgebied met de naam Oeverlanden.
Ten noordwesten van De Poel ligt het beroemde Bloesempark, geschonken aan de gemeente Amstelveen door de Japanse bewoners van de stad en in het voorjaar wanneer de bomen in bloei staan een echter publiekstrekker.

De Poel behoort door de ligging naast het Bos ook tot de ecologische hoofdstructuur van Noord-Holland, de Groene As.
Het restaurant Aan de Poel, gelegen aan de oevers van de Poel in het oude centrum van Amstelveen is zeker het bezoeken waard. Het uitzicht vanaf het terras is sprookjesachtig mooi.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Amsterdam Oost: Waar Geschiedenis, Diversiteit en Levendigheid Samenkomen

Amsterdam Oost: Waar Geschiedenis, Diversiteit en Levendigheid Samenkomen

Amsterdam Oost, een gebied doordrenkt van geschiedenis en bruisend van diversiteit, is een van de meest fascinerende wijken van de stad. In dit artikel nemen we een diepe duik in de rijke geschiedenis, de diverse wijken, de hotspots, groenvoorzieningen en de unieke woonervaring in Amsterdam Oost.

Lees meer
Amsterdamse Markten: Een Kleurrijke Duik in de Dagelijkse Levendigheid

Amsterdamse Markten: Een Kleurrijke Duik in de Dagelijkse Levendigheid

Amsterdam, een stad doordrenkt van cultuur en diversiteit, komt tot leven op haar markten. Deze bruisende ontmoetingsplaatsen bieden niet alleen een rijkdom aan verse producten en unieke waren, maar ook een glimp van het dagelijkse leven in deze dynamische stad. Laten we een kleurrijke duik nemen in de dag- en weekmarkten van Amsterdam en ontdekken hoe ze een onmisbaar onderdeel vormen van het lokale ritme.

Lees meer
De Groene Schatten van Oud-Zuid: Een Verkenning van de Parken

De Groene Schatten van Oud-Zuid: Een Verkenning van de Parken

Oud-Zuid, een van de meest prestigieuze wijken van Amsterdam, staat niet alleen bekend om haar elegante architectuur en culturele schatten, maar ook om de weelderige groene parken die de buurt sieren. In dit artikel duiken we in de groene schatten van Oud-Zuid, ontdekken we de verscheidenheid aan parken en leren we over hun ontstaan en betekenis voor de gemeenschap.

Lees meer