The "De Poel" nature reserve in Amstelveen.

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de Amstelveen Poel,  gelegen ten westen van het toenmalige oude centrum van Amstelveen en ten noorden van het ook tot de gemeente behorende Bovenkerk.
De alsmaar groeiende bevolking van de negentiende eeuw had behoefte aan brandstof.
Daarom werd er in heel Holland veen gewonnen. De veenplassen die daardoor ontstonden werden meestal ingepolderd en in weiland veranderd. De Amstelveense Poel is ook zo’n veenplas.
Bij de aanleg van het Amsterdamse Bos zag men direct de natuurwaarde van de poel en is het bij deze plas nooit zover gekomen om het in te polderen en er weiland van te maken. Daardoor is er een unieke en bijzondere flora en fauna ontstaan dat kon overleven zoals orchideeën, paddenstoelen en moerasplanten zoals de vlees etende zonnedauw.
Op de resten niet-ontgonnen veen bewerkten keuterboertjes hier hun land. Het werd gebruikt voor tuinbouw, hakhout en moswinning, als hooiland of om riet te snijden.

recreactiegebied

In vroegere tijden waren de oevers van het meer niet begaanbaar maar sinds de komst van de wandel en fietspaden en doordat het meer aan de oevers vrij ondiep is, is het een populaire bestemming onder wandelaars, hardlopers, vissers, fietsers en watersporters geworden.
De wandelaars onder ons kunnen binnen drie kwartier rond het meer lopen ook wel rondje Poel genoemd.
Als de vrieskou het toelaat is het ook mogelijk om op “de Poel” te schaatsen
Heel Amstelveen komt dan naar het meer om te schaatsen, de schaatsvereniging legt ook naast het meer een aantal baantjes aan zodat het altijd veilig schaatsen is voor de kinderen.
Langs de oostzijde van het meer loopt het baanvak van de historische  Electrische Museumtramlijn van Amsterdam naar Amstelveen. Aan de westzijde bevindt zich een natuurgebied met de naam Oeverlanden.
Ten noordwesten van De Poel ligt het beroemde Bloesempark, geschonken aan de gemeente Amstelveen door de Japanse bewoners van de stad en in het voorjaar wanneer de bomen in bloei staan een echter publiekstrekker.

De Poel behoort door de ligging naast het Bos ook tot de ecologische hoofdstructuur van Noord-Holland, de Groene As.
Het restaurant Aan de Poel, gelegen aan de oevers van de Poel in het oude centrum van Amstelveen is zeker het bezoeken waard. Het uitzicht vanaf het terras is sprookjesachtig mooi.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Amsterdam Oost: Where History, Diversity and Vibrancy Come Together

Amsterdam Oost: Where History, Diversity and Vibrancy Come Together

Amsterdam Oost, an area steeped in history and vibrant with diversity, Amsterdam Oost is one of the city's most fascinating neighbourhoods. In this article, we take a deep dive into Amsterdam Oost's rich history, diverse neighbourhoods, hotspots, green spaces and unique living experience.

Read more
Amsterdam Markets: A Colourful Dive into Daily Liveliness

Amsterdam Markets: A Colourful Dive into Daily Liveliness

Amsterdam, a city steeped in culture and diversity, comes alive at its markets. These bustling meeting places offer not only a wealth of fresh produce and unique wares, but also a glimpse of daily life in this dynamic city. Let's take a colourful dive into Amsterdam's daily and weekly markets and discover how they are an indispensable part of the local rhythm.

Read more
The Green Treasures of Oud Zuid: An Exploration of the Parks

The Green Treasures of Oud Zuid: An Exploration of the Parks

Oud-Zuid, one of Amsterdam's most prestigious districts, is known not only for its elegant architecture and cultural treasures, but also for the lush green parks that adorn the neighbourhood. In this article, we dive into the green treasures of Oud-Zuid, discover the variety of parks and learn about their origins and significance to the community.

 

Read more